2022-01-20 08:18:02• hírek • Bede Emőke

Fontos mérföldkő: 1000 nap balesetek nélkül

A Serinus Energy szerdán fontos mérföldkőről számolt be weboldalán. A majtényi gázkitermelés 1000 napja balesetek nélkül zajlik, épp ezért a cég vezetősége gratulációját fejezte ki az itt szolgálatot teljesítő romániai csapatnak.

A nagymajtényi földgázkitermelés kapcsán ez mindenképp örömteli hír lehet a cégnek, hiszen a 2017-es robbanás és az azt követő mintegy 20 napos kálvária alatt 4 millió dollárt emésztett el, mely az adott év teljes kiadásainak (8,5 millió dollár) közel felét tette ki.


Óriási összefogással fékezték meg a lángokat


2017. december 18-án adtunk először hírt a mindenkit megdöbbentő esetről, amikor is egy gázszivárgás miatt több méter magas lángok csaptak fel a nagymajtényi földgázkútnál. A Romániai Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) feladata már az első naptól fogva meglehetősen bonyolult volt: biztosítani kellett a lakosság és a helyszínen dolgozó tűzoltók testi épségét, megoldást kellett találni a szivárgás megakadályozására, illetve el kellett távolítani a torony egykori fémelemeit is.


A szakembereknek nem kevesebb mint 20 napra volt szükségük ahhoz, hogy a szivárgást megszüntessék, s ezzel a földgázkút jelentette veszélyt véglegesen elhárítsák. A szűk három hét alatt nem kevesebb mint nyolc megye tűzoltói szálltak síkra annak érdekében, hogy véget vessenek a lakosokban nem egyszer félelmet keltő esetnek. Bihar megyéből 77-en, Beszterce-Naszód megyéből 17-en, Kolozsból 5-en, Máramarosból 44-en, Marosból 7-en, Szilágyból 60-an, Temesből 42-en érkeztek, hogy segítsék azt a 45 szatmári lánglovagot, akik nap mint nap a kút mellett voltak.



A megyék közti összefogás nem merült ki ennyiben, a helyi tűzoltók ugyanis számos nélkülözhetetlen felszerelést is kaptak kollégáiktól. A mobil parancsnoki központ, több tűzoltósági jármű és vízpompa miatt is a szomszédos megyék tűzoltóságainak mondhatunk köszönetet.


A nagymajtényi lakosok tájékoztatására három alkalommal is gyűlést szerveztek, melyeken jelen voltak az IGSU, a cég és a helyi önkormányzat képviselői is. Ezeken a találkozókon képes és videóanyagokat felhasználva magyarázták el a lakosságnak az eddigi és a következő lépéseket, illetve biztosították őket, rájuk nézve nem jelent veszélyt a lángokban álló kút. Annak érdekében pedig, hogy a megye és az ország más részein is értesüljenek az aktuális helyzetről, a fentebb említett résztvevők a sajtó számára is tartottak hasonló jellegű tájékoztatókat.


Az esetről a Szatmár.ro is folyamatosan tudósított, az erről szóló cikkeinket és egyéb érdekességeket a Kapcsolódó hírek részben lehet elérni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: